Consumir productes agricoles de proximitat a ser posible de cistella ecológica

0
369

L´altre dia sortint del gimnas vaig tenir ganes de comprar fruita i vaig parar a la primera fruiteria que vaig trobar i la portaban una parella de joves chinesos que ves a saber a quina hora han anat a mercabarna a comprar la fruita i de lo que tenia per ser octubre em va sorprendre veure raim d´un color molt maco i tambe unes peres erculines molt atractives que ara estic descobrint que encara estan una mica verdes, el fet es que em vaig parar a reflexionar el perque jo acabo comprant fruita a una parella de chinesos i el proces d´aquesta fruita que haura pasat per 3 o 4 intermediaris abans d´arribar a casa meva, mentres qui sap el poc que hi ha pogut guanyar-hi el pages que ha recullit el raim o les peres erculines…per tant penso que hauria d´apendre a cuinar el que m´harribi a la cistella ecológica per tal de promoure l´agricultura més ecologica el més aprop posible de barcelona.
Aquesta reflexió ja fa temps que la vaig madurant poc a poc i encara no l´he possat en marxa perque no serà facil de canviar costums i rutines diaries , pero ja estic fent un primer curs de cuina vegetariana per aprendre a cuinar productes del camp, en aquest cas la profesora del curs que es diu Rosa anna Segura ( http://terradeflors.wordpress.com/ ) i ella ens comenta que compra directament a una associació que es diu Can Perol http://canperol.cat/

http://canperol.cat/associacio

Can Perol

Can Perol és una empresa de producció i comercialització de productes agraoalimentaris de qualitat. Can Perol està constituïda per 6 famílies amb una vida professional dedicada a l’agricultura.

Fa 8 anys que varem començar, junt amb altres pagesos del Baix Llobregat, un projecte d’assessorament agrari per tal de millorar la rendibilitat de les nostres explotacions, l’ADV de Fruita del Baix Llobregat. Amb el temps hem aconseguit introduir mesures agroecològiques en els nostres camps. Ara, volem donar un pas més i hem apostat fort per un nou projecte: la comercialització directa dels nostres productes.

Can Perol neix amb la intenció de donar un pas endavant en el sistema de comercialització dels productes agraris a la comarca del Baix Llobregat. Volem arribar directament al consumidor amb un producte d’alta qualitat que permeti per una banda establir un bon preu de les nostres produccions i per l’altra, poder servir la demanda que tenen algunes famílies de producte agroalimentari de qualitat.

Que entenem, des de Can Perol, per producte agroalimentari de qualitat? El producte que té una molt bona qualitat organolèptica (bo de menjar) i sanitària (lliure de residus químics). El producte fresc és acabat de collir (en 24 hores arribarà del camp a la taula). Tota la producció es conrea segons els principis de l’agroecologia.

L’agroecologia és la base del nostre projecte. La agrecologia és una ciència holística que engloba totes les accions que poden influir directa o indirectament en un agrosistema. La agroecologia com a ciència, estudia tots els processos ecològics, socials i econòmics que afecten d’una forma o altre al sistema agrari. L’equilibri entre els tres tipus de processos ens donarà com a resultat un sistema agrari, realment, sostenible. Nosaltres busquem produir i comercialitzar un producte que sigui ecològicament, socialment i econòmicament sostenible. Entenem que descuidant qualsevol d’aquests tres pilars el nostre projecte no té sentit.

Can Perol distribueix productes agroalimentaris ecològics (amb la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i productes agroalimentaris que segueixen les pautes del control integrat. En tot cas, tots els productes sempre son locals.

A més, Can Perol compta amb la Pastisseria Vila on s’hi produeixen pans i pastissos de manera tradicional, una tradició que es remunta als anys 50. Al disposar de la pastisseria, Can Perol us pot oferir tant els productes típics d’aquesta, com els productes transformats i/o elaborats a partir de les nostres fruites i verdures.

La seu de Can Perol es troba a Sant Vicenç dels Horts. En aquesta seu hi tenim la Pastisseria Vila, l’oficina i l’obrador on es preparen les comandes de repartiment setmanal.

Tots junts hem creat Can Perol amb el desig de contribuir a mantenir les feines del camp de manera digna, tant per nosaltres com per a molts dels productors del Baix Llobregat, d’acord amb la nostra manera de viure i treballar al camp, perquè: Seguim el ritme de la Terra!

Esperem poder oferir-vos els nostres aliments amb la mateixa confiança i fidelitat que hem fet fins al moment.

Salut i bon profit!

Famílies

foto família Vila-Mateu

VILA – MATEU

L’Andreu i la Laia som la parella més joveneta de la colla amb una gran passió per l’agroecologia. L’Andreu, fill de pastissers, porta 8 anys compartint el projecte de l’ADV amb el pagesos com a tècnic de l’associació. El nostre grau d’implicació en el funcionament de les explotacions agràries del Baix Llobregat ha arribat a tal punt que, ara, hem decidit, juntament amb la resta de famílies, engegar el projecte de Can Perol.

foto família Presas

PRESAS

Som els Alberts, pare i fill. Som pagesos d’Abrera i Castellbisbal.

Des de fa vàries generacions, la nostra família es dedica a conrear la terra, i en fa tres que conreem l’actual finca de l’Ocata, situada a Esparreguera. La nostra principal activitat és el conreu d’arbres fruiters: presseguers, pereres, cirerers, pruneres, caquis, figueres i oliveres.

Després de sis anys de fer Producció Integrada, varem decidir fer el pas a la producció ecològica, i ja estem en el primer any de reconversió.

foto família Raventós-Gascon

RAVENTÓS-GASCON

Som en Joan i la Montserrat, pagesos d’Hostalets de Pierola.

Seguint la tradició de les nostres famílies, ja fa més de dos-cents anys, que treballem la terra davant la muntanya de Montserrat. Actualment, ens dediquem al cultiu de fruiters: presseguers, cirerers i albercoquers, … i també ametllers i oliveres. D’aquestes en fem oli premsat en fred extra verge. Tots els nostres cultius els fem seguint criteris agroecològics, sostenibles i respectuosos amb el medi i l’entorn natural.

foto família Santaugini-Roig

SANTAUGINI-ROIG

Som en Joan i l’Eulàlia, pagesos de Torrelles de Llobregat.

Cultivem unes set hectàrees de terres al voltant de “Can Balasch de Dalt”, masia on vivim. Tenim majoritàriament cirerers, presseguers, caquis, mongeta tendra i seca.

Des de fa pocs anys, venem els nostres productes a “El Celler de Can Balasch” així com altres productes i vi d’origen català. La botiga està situada a Torrelles de Llobregat, al carrer Major, davant de l’Ajuntament. Ha estat un molt bon complement de l’activitat agrícola que realitzem.

foto família Panyella-Molner

PANYELLA-MOLNER

Som en Jaume i l’Anna, pagesos de Torrelles de Llobregat, de Cal Garbella.

Els nostres pares i avis ja eren pagesos, i nosaltres provem de seguir treballant i estimant la terra. Des de l’any 2003, estem fent agricultura ecològica en tot el que produïm. Cultivem unes tres hectàrees de cirerers, dues de presseguers i una d’horta. Aquí hi conreem tomàquet de penjar, patates i diferents tipus de verdures de temporada.

Els arbres fruiters són a Torrelles i l’horta entre Torrelles i Sant Vicenç dels Horts.

foto família Navarro-Gonzalez

NAVARRO-GONZALEZ

Som en Rafel i la Rocio, pagesos de Sant Joan Despí.

Conreem tomàquet, enciam, ceba tendra, faves, calçots, … pomes i peres. Des d’aquesta temporada hem iniciat la producció de germinats amb llavor ecològica. Les nostres terres estan a Sant Joan Despí, Cornellà i Sant Boi de Llobregat.

Som la tercera generació que venem el nostre gènere a la parada de pagès que tenim al Mercat de la Boqueria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.