El Govern abaixa el preu dels peatges de la C-32 al Garraf i al Maresme

0
223

El Govern ha aprovat aquest dimarts un pla d’homogeneïtzació territorial dels peatges que inclou una baixada de tarifes a la C-32 al seu pas pel Garraf i el Maresme. Els nous preus, segons la documentació facilitada per la Generalitat, entraran en vigor a partir de l’1 de gener del 2014 i al llarg de l’any vinent s’implantarà el sistema de peatge tancat “amb la finalitat que l’usuari pagui pel recorregut real que fa”.

Els descomptes que entraran en vigor d’aquí a tres mesos oscil·len entre el 10 i el 30% i poden arribar al 80% quan es posi en marxa el nou model de pagament segons recorregut. Per posar un exemple concret, el trajecte que uneix Sitges i Barcelona, que ara costa 6,42 euros, podria arribar-ne a costar només 3,14, una reducció del 51%.

Els principals objectius d’aquesta iniciativa, segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, són els següents: “equiparar territorialment” el preu per quilòmetre de via de peatge, establir el pagament segons el recorregut real de l’usuari −el sistema de peatge tancat−, executar obres de millora de la seguretat i revertir part dels beneficis generats per la mobilitat en vehicle privat en les polítiques de transport públic.

Peatge-autopista-maremaUna de les mesures que inclou el pla d’homogeneïtzació de peatges presentat aquest dimarts és l’establiment d’un cànon d’entre 1 i 3 milions d’euros anuals a les concessionàries per al transport públic. El programa d’inversions en obres de millora durant el període 2014-2017 té una partida assignada de 100 milions d’euros.

A Catalunya hi ha 675 quilòmetres d’autopistes de peatge explícit, un 42% del total. Un 30% són titularitat de la Generalitat (198 quilòmetres) i el restant 70% (477 quilòmetres) són titularitat de l’Estat. En el període 2011-2012, el descens de trànsit a les autopistes catalanes va ser del 12,7%. El cost de les bonificacions va ser de 57,1 milions l’any passat, i en el període 2000-2012 va ser de 433 milions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.