Les 36 càmeres estan instal·lades en diferents punts de la ciutat que l’ajuntament ja ha dit que no dirà quins són. Estan instal·lades en diferents ubicacions de la ciutat i cada punt pot concentrar entre 2 i 6 dispositius. Cada càmera té capacitat per controlar diversos carrils de circulació.
Són les primeres d’un total de 66 càmeres preparades per llegir matrícules, detectar les que no tenen autorització per circular a la zona de baixes emissions i enviar la informació directament a Hisenda perquè tramiti la multa. Els dispositius tenen capacitat per verificar totes les matrícules que passin per un punt de control. Són compactes i compten amb flaix de llum infraroja per garantir la visibilitat.
Aquestes càmeres tindran capacitat per controlar diversos carrils i llegiran de manera automàtica totes les tipologies de matrícules, també les dels vehicles estrangers. El sistema detectarà les que no tinguin etiqueta ambiental i les sancionarà. De moment, però, hi haurà tres mesos de moratòria.
Els primers tres mesos ningú serà sancionat però als conductors reincidents se’ls enviaran notificacions, “notes pedagògiques”advertint-los que ja no ho haurien de fer. Les multes es començaran a posar l’1 d’abril i aniran dels 100 euros per infraccions lleus als 500 per infraccions molts greus.
Aquestes càmeres, que estaran senyalitzades, se sumaran a les tasques de control que també faran diverses patrulles de la Guàrdia Urbana.
Rosa Alarcón, la regidora de Mobilitat, ha anunciat que en aquest mandat ampliaran les funcions d’aquestes càmeres perquè també puguin detectar excessos de velocitat i altres infraccions.
més informació relacionada al : https://www.ccma.cat/324/zbe-barcelona-moratoria-dun-any-per-a-families-amb-rendes-baixes-i-transportistes/noticia/2969937/#origen=notirelacionada
Hi ha excepcions?
Alguns vehicles podran circular sense restriccions, fins a la renovació per un vehicle amb distintiu ambiental de la DGT:
- Vehicles de persones amb mobilitat reduïda
- Serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies)
- Serveis essencials (mèdic, funerari)
- Vehicles de persones amb malalties que els condicionen l’ús del transport públic
- Vehicles singulars de feina (unitat mòbil de ràdio o televisió o bibliobús)
Els vehicles estrangers podran circular?
Els vehicles amb matrícula estrangera estan sotmesos a les mateixes restriccions que els matriculats a l’estat i han de demanar l’autorització a l’Àrea Metropolitana de Barcelona si volen entrar dins la ZBE. Han de pagar 5 euros per un permís de llarga durada o 2 si és per un dia.
Es donen permisos d’un dia?
S’autoritzaran un màxim de dies anuals per als cotxes més contaminants, sense etiqueta, que hauran de pagar 2 euros diaris.
Què passa amb els vehicles professionals?
Furgonetes, camions, autocars i autobusos tindran una moratòria d’un any per adaptar-se a la normativa i podran circular encara que no els correspongui el distintiu ambiental de la DGT.
A partir de l’1 de gener de 2021 s’ampliarà la prohibició permanent de circulació dins la ZBE als vehicles professionals sense l’etiqueta de la DGT, majoritàriament els matriculats abans del 2005/2006.
També estaran exempts durant el 2020 de la prohibició de circular per la zona de baixes emissions els treballadors que ingressin menys de 8.000 euros i que acreditin que necessiten per a la feina un vehicle sense distintiu.
Els taxis queden inclosos en les restriccions, però en general són vehicles nous i més d’un 30% són híbrids, elèctrics o de gas. L’objectiu és reduir, l’any 2020, a menys de la meitat els taxis dièsel de les ciutats metropolitanes, i l’any 2025 al 33%.